Szent Család Óvoda

Szent Család Óvoda

Apának lenni nagy lehetőség, szent feladat

2015. március 17. - ujjandi

Az egészséges személyiség fejődéséhez pótolhatatlan az apák aktív jelenléte a gyermekeik életében.

Az apaság örömeit, nehézségeit, feladatait, s nélkülözhetetlenségét bontotta ki Uzsalyné Dr.Pécsi Rita az előadásban

 

Sajnos manapság hiányoznak az apák, nincsenek kellő mértékben és minőségben jelen a felnövekedő gyermek életében. A család megélhetésének előteremtésében fontos a feladatuk, de a neveléskutató hangsúlyozta, hogy az apaszerep a munkában és a szigor időnkénti megjelenítésében nem merülhet ki. Ezért legkésőbb az óvodáskorban meghatározó szereppel be kell lépniük az apáknak a nevelésbe!

„Légy azzá, ami vagy!” ,ha apa vagy, légy azzá; Kentenich atya gondolatát Böjte Csaba atyáéval nagyon szépen megtoldotta: és boldog leszel! Biztos, hogy boldoggá teszi az apát, ha megtalálja, hogy hogyan tudja a legjobban beteljesíteni ezt a csodálatos elhívást.

A gyermek hamar elindul az önkeresés útján. Azonosulási mintát, példaképet keres, s ennek legelső külső forrása az édesapja, aki egyben az ő Istenképének forrása is. „Az apa hivatása, hogy a mennyei Atya képmása legyen.” (Kentenich atya) A gyermek olyan Istent rajzol, amilyen az apja: szemüvegest, Nike pólósat, kopaszt, szakállast…Számos mindennapi tapasztalat tanúskodik arról, hogy az istenképünk első körvonalai – ha akarjuk, ha nem –, az édesapánkat mintázzák. Elsősorban ettől függ, hogy ki tudunk-e majd alakítani egy bizalmas, szeretetteljes kapcsolatot az Istennel, vagy még sokáig keresünk, mert megközelíthetetlen, távoli, könyörtelen és szigorúan követelő Istenképünk rajzolódott ki a gyermekévek alatt. A természetfölötti a természetesre épül!

Kapcsolat is kell, nemcsak jelenlét: apa a szemeddel is figyelj! Az apai szeretet hozza létre a gyermekben az Istennel való bensőséges, bizalmas kapcsolatot. A nevelővé válásban, belső növekedésben az apa sincs egyedül; a szeretet útján az apa vezetője az Isten.

Melyek azok az igazi atyai jellemvonások, amelyeket ideális esetben istenképmásként hordozhat egy gyermek apja? - Az örök atya állandó - Mindenütt jelenvaló - Mindent tudó - Bölcs - Szent - Végtelenül igazságos és irgalmas - Gyermekkorban a törvény megtestesítője az apa - Az életben való boldogulási képességünk első mintája az apa.

Kentenich atya tanúságán, életpéldáján keresztül mutatta meg az előadás végén, hogy a hiányzó vagy sérült apakép milyen hosszan tartó krízist, válságot okoz egy ember életében. Nem lehetetlen kiemelkedni belőle, de mindenképpen traumatikus élmény. Kapcsolatokon keresztül gyógyulnak az apahiány miatt elszenvedett sebek.

https://www.zaol.hu/kiegeszito-rovat/olyan-leszek-pont-mint-o-apa-a-csaladban-dr-pecsi-rita-eloadasa-1690630/

A bejegyzés trackback címe:

https://szentcsaladovoda.blog.hu/api/trackback/id/tr567279251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása