Szent Család Óvoda

Szent Család Óvoda

Szent Márton napi körmenet

2014. november 12. - ujjandi

PB130877.JPG

Az óvodában?! Minek?

Szervezzenek kerti -partit, legyen Mikulás és farsang, no de körmenet?

Szent Márton... Ki ez a szent, és miért kapták fel ennyire?

Egyházmegyénk védőszentje ő, hiszen itt született a közeli Szombathelyen, ahol a mi püspök bácsink is lakik.

Szerette az Istent, és sok jót tett, még a köpenyét is megfelezte a szegény koldussal. Mi is szeretjük az Istent, alvás előtt betakarjuk a kisebbeket, hogy ne fázzanak, segítünk egymásnak, a pogácsánkat is szívesen megosztjuk.

Isten is nagyon szerette őt, megjutalmazta jóságáért, ahogy minket is nagyon szeret, hiszen hány imánkat meghallgatta már! Meggyógyította Mamikát, adott kistestvért, vigyázott apára, amíg messze volt.

Márton szent lett, a mennyországban van, egyszer én is szent lehetek. És ha nagyon öreg leszek, én is Jézus országába megyek, mint Márton és a Nagypapám is.

Közel hozni az ünnepet, kézzelfoghatóvá tenni Jézus követését. Ez volt a cél!

Ahogy Pécsi Rita pár hete mondta, élmény, utánzás, példa. 

Hiába beszélsz a gyermeknek az életszentségről, a jócselekedetek fontosságáról. Amit megért belőle, az az elmesélt történet, kiegészítve a szemet és szívet gyönyörködtető látvánnyal. A körmenet állomásain megjelenített életképek szimbólumai, a hallottak mellett képi élményt is nyújtottak gyermeknek, felnőttnek egyaránt.                                  

A kicsik teljesen részesei lehettek az ünnepnek, átélve a készülődést: az óvodai mécsesfestést, az otthoni pogácsasütést.

Anyával. apával végigmenni az úton, sötétben kis lámpással, ahol ők is a világosság vivői lehettek, - ez ám a csodálatos élmény!                                                                        

Azonosulni Szent Márton példájával. A sok jócselekedetet, amit otthon tettek, papírra leírva ők helyezték az utolsó állomáson a kosárba - mennyi kedves ajándék Istennek!

S végül megosztani a finom pogácsát, átadni egymásnak és elfogadni egymástól Krisztus szeretetét.

A gyermek mindent megértett, bár ha kérdeznéd, lehet, hogy megfogalmazni nem tudná. A lelkébe azonban mélyen bevésődött néhány fontos igazság:

Jónak lenni jó! Jót tenni jó! Körmeneten közösen részt venni nagyon jó. Isten szeret engem és én is szeretem Őt. De jó!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szentcsaladovoda.blog.hu/api/trackback/id/tr286890689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása